Performanțe tehnice pentru viața de zi cu zi
Serviciile de inginerie sunt variate și omniprezente. Firmele de inginerie din Austria activează în peste 50 de domenii de specialitate diferite, ca de exemplu:
- fizica clădirilor
- electrotehnică
- design interior
- tehnica instalațiilor
- tehnica culturilor și gospodărirea apelor
- planificare peisagistică și arhitectură peisagistică și
- construcția de mașini
Toate acestea asigură calitatea vieții și confortul. Conservarea resurselor reprezintă unul dintre obiectivele lor prioritare. Prin activitatea de consultanță, elaborarea proiectelor și a studiilor și efectuarea de verificări, monitorizarea execuției și recepția proiectelor, inginerii sunt implicați în toate etapele.
Conservarea unui mediu viabil, realizarea de clădiri rentabile și orientate către utilitate, valorificarea noilor tehnologii și o cultură a muncii și a comenzilor bazată pe relații de parteneriat de-a lungul întregului ciclu de viață constituie cele mai importante pietre de temelie pentru acest sector.
Servicii de inginerie marcă austriacă pentru întreaga lume
În portul Rotterdam un birou de inginerie austriac este responsabil în calitate de proiectant general, de realizarea unui pod ridicător începând cu planificarea proiectului preliminar până la construcție. Atât execuția fundației și a stâlpilor în apă, cât și lipsa de spațiu au constituit o provocare deosebită pentru proiectare și execuție. În regimul normal de exploatare, noul pod va dipsune de două deschideri navigabile precum și de o traversare pentru traficul rutier și feroviar. În poziția ridicată el va oferi posibilitatea trecerii navelor maritime destinate transportului de containere.
Noua metodă austriacă pentru construcția de tuneluri (NÖT) / New Austrian Tunnelling Method (NATM) reprezintă o metodă cunoscută pe plan internațional, folosită cu succes de mult timp. Până în prezent, echipele de cercetători din Austria perfecționează atât procesele cât și metodeloe alternative.
O companie austriacă din domeniul proiectării și al consultanței, specializată în proiecte de amploare din domeniul petrolului și gazelor, al energiei, al apei și al infrastructurii de transport și care realizează interdisciplinar proiecte majore într-o formă concentrată este implicată în execuția conductei de gaze naturale gaz Trans-Anatolian din Turcia, în proiecte hidroelectrice din Laos și în reabilitarea aeroportului din Turkmenistan.
Dezvoltarea unei platforme cu senzori multipli complet stabilizată pentru teledetecție cu ajutorul unei aeronave ușoare reprezintă rezultatul ingineriei austriece. Sistemul de stabilizare dezvoltat în acest scop este unic în întreaga lume, îmbunătățește semnificativ calitatea datelor și este deosebit de rentabil.
O contribuție decisivă la protecția mediului de la nivelul întregului cerc polar este asigurată de o instalație de desulfurare a gazelor de evacuare realizată în Austria pentru fabrica de nichel din Norilsk (Rusia). Mega-proiectul reprezentat de 25 de subsisteme a fost planificat în condiții dificile: temperaturi permanente de îngheț care au atins și minus 57°C, permafrost, transportul care a fost posibil numai pe mare, respectiv pe fluviu și nu în ultimul rând condiția de a nu-i întrerupe funcționarea.
Modelarea viitorului
Cine va realiza clădiri în viitor va face acest lucru în condiții socio-economice și societale care vor diferi semnificativ de cele actuale. Schimbările climatice vor influența semnificativ proiectarea, construcția și exploatarea clădirilor. Noile materiale și procese oferă posibilități de a răspunde acestor provocări.
În viitor, o mare parte din omenire va trăi în așa-numitele „Megacities” care definesc noi cerințe privind mobilitatea, energia, gestionarea deșeurilor și a apei, realizarea de clădiri cu destinații comerciale și rezidențiale, precum și asigurarea de facilități în vederea petrecerii timpului liber.
Societatea și piața muncii s-au transformat semnificativ în ultimii ani, concomitent cu intensificarea procesului de digitalizare. Utilizarea de soluții software speciale reprezintă un aspect subînțeles practic în toate domeniile de specialitate. În contextul digitizării în sectorul construcțiilor, tehnologia „Building Information Modeling (BIM)” reprezintă o componentă esențială care se impune în mod continuu pe plan internațional. În viitor, BIM va influența în mod semnificativ lanțul valoric în sectorul construcțiilor și va conduce la schimbări organizatorice privind operațiunile în procesul de construcție.